Doorontwikkeling van jezelf als leider

Leider word je als mensen je willen volgen. Omdat je ze inspireert en omdat zij in hetzelfde geloven als jij. Maar hoe maak je die stap van manager naar meester in leiderschap? Trainer Karin Leithuijser ging in gesprek met vijf (oud-)deelnemers van onze managementtraining KIM over de meerwaarde van de leergang Meesterschap in Leiderschap (MIL).

 

Hoe hebben jullie de MIL ervaren ten opzichte van de KIM die jullie een aantal jaren geleden al hadden gevolgd?

Rick: “Ik zocht als vervolg naar meer verdieping. Mijn skills als leidinggevende had ik ontwikkeld in de KIM. Daarna rees de vraag: ‘Hoe ontwikkel ik mijzelf nu verder?’ Drive, dat werd mijn volgende punt van aandacht. Daar was ik naar op zoek en dat heb ik ook gevonden in de MIL.”
Wanda: “Ik wilde ook verder met wat ik alles wat de KIM mij had geleerd. Wat dat precies inhoudt, dat breng je er zelf in. Je gaat op zoek naar jouw meerwaarde als manager in een organisatie.”
Michel: “En of je nu wel of niet de KIM hebt gevolgd het heeft voor mij veel meer te maken met een fase in je eigen ontwikkeling, waar de MIL een antwoord op kan zijn.”

Kan je meer vertellen over die fase in je eigen ontwikkeling?

Michel: “Bij mij kwamen vragen op als: ‘Ben je nog happy met wat je doet? Wat belemmert je om te doen wat je wilt doen, wat houd je tegen?’ Je voelt dat je wel de wil hebt om een andere kant op te gaan, maar nog niet goed weet waarheen.”
Wanda: “En het gaat er niet om dat je op zoek moet naar een andere baan, maar dat je dat wat je doet veel meer vanuit je persoonlijke kracht kunt doen. Je wordt je bewust van je eigen motivatie en drive.”
Sjak: “In de MIL draait het nog meer dan in andere trainingen om je persoonlijkheid en hoe je je daarin verhoudt tot je omgeving. Bijvoorbeeld dat je echt in staat bent om ruimte te geven. Het gaat veel meer over je missie en je karakter. De MIL is dus echt een doorontwikkeling van jezelf. Wel vind ik dat je een zekere senioriteit moet hebben, een bepaalde mate van volwassenheid in je ‘manager-zijn’, wil je dat de MIL een meerwaarde is.”
Phillip: “Mijn aandacht in de leergang lag op wat ik, buiten mijn dagelijks werk vanuit mijn functie, voor elkaar wilde krijgen in mijn organisatie. Vanuit dat wat ik belangrijk vind en waar ik voor sta. Dat moest ik zelf eerst helder krijgen voordat ik het vorm kon geven.”
Sjak: “In de MIL kwam ik dezelfde ‘draak’ (belemmerende overtuiging) tegen als waar ik aan had gewerkt in de KIM. Ik dacht dat ik daar allang klaar mee was. Kom ik acht jaar later in de MIL diezelfde draak weer tegen. Hij bleek er nog te zijn, maar dan op een ander niveau, een hoger niveau en een andere laag. En dan met name in hoe ik mijn persoonlijke purpose en missie kon inzetten in mijn omgeving en organisatie.”

 

De MIL heeft jullie verder geholpen in persoonlijk leiderschap, zou je ook kunnen zeggen dat je visie op wat voor leider je wilt zijn ook is gegroeid? En dat je nu meer betekenis kan geven in hoe jij jouw leiderschap wilt neerzetten?

Wanda: “Ik ben me nu meer bewust welke type leiderschap bij mij past. Ik ben daardoor sterker geworden en heb nu ook veel meer vertrouwen in mijn manier van leiderschap.”
Michel: “Ja, ik weet veel beter welk type leiderschap bij mij past, niet eens meer zozeer het type leider dat ik wil zijn. Daar zit nog wel een verschil in. Ik heb die zelfkennis nu ook.”
Phillip: “Voor mij kwam dat vooral samen. De MIL sloot aan bij vragen waar ik al mee liep en bevestigde voor mij dat ik op de goede weg was. Want voor hetzelfde geld kom je erachter dat je niet op de juiste plek zit.”
Sjak: “De MIL gaat in vergelijking met de KIM minder over jouw taak als manager, maar meer over jou als persoon en hoe je staat in je werk en wat jouw rol in de maatschappij is. In de MIL gaat over je leven en hoe je hierin leiderschap neemt voor jezelf en de wereld om je heen.”

Met dank aan (oud-)deelnemers van de KIM en MIL:
Michel Berfelo, Manager FHI bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Sjak van Drunen, Manager Operations bij CTAC
Rick Goddijn, Teamleider bij Werkorganisatie Duivenvoorde
Wanda Stok, Teamleider bij Werkorganisatie Duivenvoorde
Phillip Volker, Productie manager bij Houtwarenfabriek Jéwé b.v.


Wil je meer weten over de leergang Meesterschap in Leiderschap?