‘De lat lag altijd hoog’

Wat zijn mijn blinde vlekken? André Bustraan, bevelvoerder Brandweer bij de Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) in Borssele, wilde ze graag leren kennen en volgde daarom de KIM-NL bij Van Harte en Lingsma.

Een opleiding waarin persoonlijke ontwikkeling centraal staat ligt best ver buiten de comfortzone van de gemiddelde bevelvoerder bij de brandweer. Toch wilde André Bustraan (45) er graag mee aan de slag. ‘Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid van mijn mensen en was benieuwd wat het effect en gevolg was van mijn gedrag.’ Via zijn leidinggevende hoorde hij over de KIM-opleiding (Communicatie, Interactie en Management) voor niet-leidinggevenden (KIM-NL)van Van Harte & Lingsma. Hij was meteen geïnteresseerd.

Hoogste versnelling

In vier blokken van drie dagen kreeg Bustraan een spiegel voorgehouden waarin hij veel van zichzelf herkende. Dat de lat bij hem altijd hoog ligt bijvoorbeeld. ‘Het moest altijd minimaal een negen zijn, ik bemoeide me met elk detail, stond constant in de hoogste versnelling.’ Sinds de KIM-NL kijkt hij meer naar de hoofdlijnen en maakte betere afspraken met zichzelf. ‘Thuis ging het ook vaak over de brandweer, nu ben ik er na het werk voor mijn familie en geniet van mijn vrije tijd. Op mijn werk drink ik niet meer snel een kop koffie achter mijn computer, maar neem tijdens de pauze de tijd om met collega’s bij te praten. Dat geeft rust.’

Respectvol

Bustraan leerde tijdens de KIM-NL beter zijn grenzen aangeven. ‘Ik stond altijd voor iedereen klaar en  was soms meer bezig met het coachen en helpen van anderen dan met mijn eigen werkzaamheden.’

Kort en bondig feedback geven en niet altijd de harmonie zoeken, was de valkuil waar hij tijdens de laatste trainingsdag aan werkte. Tijdens een oefening met trainingsacteurs wond hij zich enorm op, maar het werd niet duidelijk wat hij bedoelde. ‘Draai er niet zo omheen!’ riep een van mijn medecursisten. Af en toe iemand respectvol de waarheid te zeggen, ook als dat niet zo leuk is, is een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd.’