De kracht van kiezen

Het nieuwe jaar begon als een nieuwe ronde, met nieuwe kansen en nieuwe keuzes. Het gevoel van de eerste werkdagen van het jaar doet me altijd denken aan de eerste dagen op school na de zomervakantie: de prettige spanning in mijn buik om weer te starten, weer aan de slag, nieuwe dingen leren. Fris, gemotiveerd en met focus. Voor mij een stimulans om mijn keuzes opnieuw te bekijken en te dromen over wat ik zou willen realiseren.

Januari was een maand van doelen formuleren, nieuwe targets bepalen, afstemmen, mijzelf opnieuw verhouden tot datgene wat ik in 2012 ben aangegaan. En, onvermijdelijk, keuzes maken. En nu februari weer voor mijn neus staat, kom ik er (weer) achter dat het zo lastig is om echt keuzes te maken.
Erg lastig. Want keuzes worden knopen, in mijn maag. Het gaat namelijk om afscheid nemen. Want als ik kies voor A, dan valt B af. In ieder geval voor dit moment.

“It’s all about choices,” hoorde ik een meisje van tien zeggen in een documentaire over leiderschap. Ze legde de kijker daarmee even haarfijn uit waar het bij leiderschap om draait.
Kiezen is nodig en noodzakelijk om leiding te geven, ook aan jezelf. Kiezen maakt voor jezelf helder waar je je op richt. Het is een basis voor een goede energiehuishouding. En de mensen om je heen weten precies wat ze van je kunnen verwachten. Communicatie en samenwerking worden dan veel prettiger. En last but not least, kiezen stelt je in staat om datgene wat je wenst daadwerkelijk te creëren.

Maar ja, hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat het niet voelt alsof je iets kwijtraakt?

Om goed te kunnen kiezen moet je naar alle interne stemmen luisteren die zich roeren. Het zijn de interne subpersonen die knokken om aandacht. Die in je lijf voelbaar zijn in bijvoorbeeld een hoge ademhaling, buikpijn of verhoogde hartslag. Die stemmen moet je leren onderscheiden, bijvoorbeeld met behulp van Voice Dialogue. Je wordt je bewust van hun dynamiek, en dat stelt je in staat af te wegen wat waar en niet waar is, wat helpt en belemmert. Dit doe je niet alleen met je hoofd, maar juist ook met je hart. Met je hele lijf. En dan doorhakken die knoop! Besluiten en doen.

En dan? Dan ben je er waarschijnlijk nog niet. Het is bijna februari en je merkt dat de waan van de dag, angst of gewoontes terugkomen. Dat je terugvalt in de patronen van 2012.
Hoe houd je vol? Een tip: kies een vriend die je helpt herinneren waar het allemaal om gaat. Net als de koning, zoek je je eigen nar. Die je uitdaagt, verwart, spiegelt en aan het lachen brengt.
Dus luister, besluit, sta op en handel, en doe het niet alleen. En ga in 2013 niet pas knallen op 31 december 24:00. Dan is het te laat.