De kracht van herhaling

Je kent het wel. Met je actiepunten on top of mind kom je uit een training, vol goede moed om ze te gaan toepassen op de werkvloer. En dan, door de de waan van de dag verdwijnen je goede bedoelingen als sneeuw voor de zon!

Niks raars aan: we zijn gewoontedieren, en gewoontes verander je niet zo snel. Het vraagt discipline, focus, en motivatie…. En dat vraagt je dagelijkse werk ook dus voor je het weet zit je in je normale doen.

De kracht van herhaling

Gedragsverandering gaat niet van de een op de andere dag. Het gaat met vallen en opstaan, focussen en weer vergeten, jezelf belonen als het lukt (soms) en jezelf afstraffen als het niet lukt (vaak). Het gaat niet vanzelf. Aangezien het gaat om het inslijten van nieuwe patronen, is herhaling belangrijk.

Daarom dacht ik al een hele tijd: een opfrisvariant voor de KIM-training zou best eens kunnen werken.

Al jaren geef ik met veel plezier de KIM-training en al jaren ben ik tevreden als ik zie hoe tevreden de deelnemers meestal zijn. En ik dacht ook: een opfrisvariant zou goed kunnen werken. Want ook al besteden we serieus aandacht aan het borgen van de leerresultaten, ook al blijven deelnemers jaren na de training het geleerde toepassen; er zakken ook dingen weg. Dat is hoe het gaat.

Veel ‘o ja!’ – momenten

Dus ik ben blij dat hij er is! De KIM Refresh, een tweedaagse opfristraining voor oud-deelnemers van de KIM. Waarin belangrijke theoretische kaders worden herhaald en waarin je met een trainingsacteur een casus kunt oefenen om een volgende stap te zetten.

De eerste editie was een succes. Waar ik vooraf op hoopte werkte ook in de praktijk: aangezien alle deelnemers de KIM-training hadden gevolgd, spraken we ‘dezelfde taal’, was de sfeer goed en konden we snel van start. De modellen zorgden voor veel ‘o ja!’-momenten en ook al waren het maar twee dagen; er ontstond echt verbinding in de groep.

Natuurlijk kun je je afvragen: waarom dan niet standaard een opfris na een KIM? Of een terugkomdag?

De opzet van de KIM (vier blokken) staat als een huis; daar past niet een standaard herhalingsblok achter; het zou misschien zelfs de kracht van de training kunnen ondermijnen. Bovendien: niet iedereen heeft behoefte aan herhaling. De praktijk laat zien dat terugkomdagen vaak niet door de hele groep worden bezocht en bovendien slaat de balans vaak door naar gezellig samenzijn (ook heel belangrijk) en minder naar leren. De kracht zit ‘m er dus in dat een deelnemer zelf kiest of en wanneer de Refresh nodig is.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Heb je in het verleden een KIM-leiderschapstraining gedaan? Blijft persoonlijk leiderschap belangrijk voor je om aan te werken? En herken je deze nog: BOB, PIP, Cirkel van 8? Hoe zat het ook alweer precies? Na de tweedaagse KIM refresh heb je ze weer top of mind!? Lees hier meer.