Communicatie & lef

Communicatie en lef zijn voor mij met elkaar verbonden. Wat is lef? Lef is voor mijn dingen durven doen, die je normaal niet zou doen. Je toont ook lef als je een lastige situatie niet uit de weg gaat.

Dit is een van de dingen die ik geleerd heb van de KIG-training. En daarom dus heb ik – hoewel met enige aarzeling – ‘ja’ gezegd op de vraag aan mij of ik de uitdaging wilde aangaan om daar een blog over te schrijven. Ik wil leren, stappen zetten en ontwikkelen, dus doen! Ik had al lef getoond door me in te schrijven voor de KIG per slot van rekening, dus dit moest ik ook wel kunnen.

Mijn inschrijving voor de KIG voelde dubbel: van heel enthousiast naar beangstigend. Want het is niet zomaar een cursus waar je handvatten krijgt om iets te doen wat je eerder niet kon. Nee, je moet jezelf onder de loep nemen. Waarom je de dingen doet zoals je ze doet en waarom je bepaalde beslissingen neemt. Dat vind ik lastig en confronterend en dat maakt me emotioneel. Daarom heb vooraf goed afgewogen of ik die rollercoaster wel aan wilde gaan. Met het bekende resultaat dus.

Mijn leerdoelen waren met name gericht op mijn zelfvertrouwen, mijn zelfbeeld, spontaan en zichtbaar durven zijn. En op communicatiegebied het geven en ontvangen van feedback, gesprekken onvoorbereid aan durven gaan en eventueel fouten mogen maken. Lef hebben; dát ontbrak er bij mij aan.

Vanaf dag één kreeg ik – voor mij – uitdagende situaties voor de kiezen, maar ook handvatten om ermee om te gaan. De tools die ik kreeg, heb ik zowel privé als op het werk toegepast. En daardoor heb ik veel ontwikkelstappen kunnen zetten. Zowel in mijn communicatie, als in mijn zelfvertrouwen. Ik ben er nog niet, er is nog veel werk te verzetten, dit is een goed begin… maar wat heeft deze cursus mij veel gebracht! Ik ben een stuk zelfverzekerder, durf uitdagingen aan te gaan in plaats van ze te vermijden en durf meer uit te spreken met name wat iets doet met mij.

IK heb een keuze,

Ik mag er zijn,

Ik ben uniek.