Bewegingsvrijheid

Terwijl ik lag te herstellen van de rugblessure gebeurde er in de buitenwereld van alles dat net zo verlamde. Die combinatie zorgde ervoor dat ik opnieuw naar mijn goede voornemens ging kijken. En dan niet naar de activiteiten die daar bij horen, maar naar binnen: wat is voor mij belangrijk en hoe ga ik dat creëren? De vraag die rees was ‘Wat is vrijheid?’

Ik verloor mijn bewegingsvrijheid letterlijk en kwam al denkend nogal wat interne twisten tegen. En veel weerstand. In onze trainingen gaat (bewegings)vrijheid over persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap gaat dan weer over acceptatie. Freedom is just another word for nothing left to lose, zingt Janis Joplin. En die acceptatie is moeilijk!

Wat is er nodig om tot acceptatie te komen? Ben jij je bewust van hoe je de ruimte definieert waarin je de dingen die je wil doen echt kan en mag doen? Welke bewegingsvrijheid geef jij jezelf? Vaak zijn we geneigd om onze ruimte kleiner te maken dan we zouden willen. We willen rekening houden met anderen, voorzichtig zijn (‘realistisch’ noemen we dat dan), we zijn vaak bang om echt verantwoordelijkheid te dragen. Maar hoeveel potentieel zou er vrijkomen als we ruimer zouden gaan denken? En letterlijk en figuurlijk meer in beweging zouden komen?

Nu de eerste maand van het nieuwe jaar bijna voorbij is, kun je jezelf afvragen: waarmee zet ik mijzelf vast en waarmee zet ik mijzelf in beweging? Wat wil ik creëren en wat is daarvoor nodig? Zoals wij het in onze trainingen en interventies noemen: hoe ontwikkel je je potentieel?
We zijn trots dat we nu al 30 jaar mensen en organisaties mogen begeleiden in dat proces om potentieel te ontwikkelen. Door leiderschap te versterken. Door daarmee energie te richten en er samen iets moois van maken.

Ik ga voor bewegingsvrijheid! Op alle fronten 🙂