Als je hart het maar weet – De Kern

Binnenkort geef ik onze training De Kern. De Kern is wat mij betreft de mooiste training van Van Harte & Lingsma. Dus, zoals je zult begrijpen, ik heb er bijzonder veel zin in! De training is zo bijzonder omdat voor mijn gevoel al het gedachtegoed van ons bedrijf erin opgesloten zit. In de diepste basis.

Het gedachtegoed zit niet in modellen, theorieën of oefeningen, maar juist in de diepere laag die maakt dat wij al zo lang een ‘life changing’ impact kunnen maken in het (werkend) leven van onze deelnemers. De training raakt je op een laag die essentieel is om die belangrijke beslissingen te nemen die je in je leven te nemen hebt. Om die laag te begrijpen moet je iets van ons bedrijf begrijpen.

Familie

Ik geef de training samen met Karin Leithuijser. Karin is senior trainer, een bijzonder fijn mens en… mijn tante. Van Harte & Lingsma is van oorsprong namelijk een familiebedrijf. Ondanks dat Karin en ik de enige familieleden zijn die er nog werken, zou ik de cultuur nog steeds als familiair omschrijven. Dat hebben oprichters Jacques (van Harte) en Marijke (Lingsma) mooi neergezet!

30 jaar

Dit jaar bestaan we 30 jaar. Een van de vragen die dan bij me op komt is: zijn we nu, in 2015, meer familie of meer bedrijf?
Er is veel veranderd in die balans in de loop de jaren. Waar ons 10-jarig bestaan in 1995 eigenlijk nog vooral een feestje was van vrienden en familie, aangevuld met medewerkers en een enkele klant, is het dit jaar vooral onze zakelijke omgeving geweest met wie we dit feestje hebben gevierd. Klanten en relaties, leveranciers en partners, (oud)medewerkers en associés. Wat een boel bijzondere mensen en waardevolle verbindingen zijn er in die 30 jaar ontstaan!
Wat ons in al die jaren als familie is blijven verbinden, is de waarde Liefde. Die liefde omschrijven we als de opdracht om er met elkaar iets moois van te maken. Als de compassie om anderen (en jezelf) daarin te zien worstelen. Als de ambitie om de wereld een stukje nieuwsgieriger en minder (ver)oordelend te maken. En als de constatering dat alles er al is. En dat het goed is.

De kern

En dàt is, wat mij betreft, de kern van de training De Kern: met geduld en compassie naar jezelf kijken en constateren hoe je dagelijks worstelt om het in jouw wereld goed te doen. En dan vanuit die beschouwing de kracht en de richting te halen om de volgende dagelijkse uitdaging aan te gaan.
De truc is nu om deze vragen niet vanuit je hoofd, maar vanuit je hart te beantwoorden. En daar hoef je dus niet lang over na te denken, dat voel je als je er ècht bij stil staat. Makkelijker gezegd dan gedaan, is onze ervaring, maar dat is precies het proces dat wij creëren en begeleiden met de training De Kern. En dat gun ik iedereen!

Meer weten over De Kern?

Download hieronder de trainingsbrochure (pdf)