Adem jezelf vrij.

De adem beter bekeken – Deel 2

Ademen doe je vaak onbewust. Het is een handeling die je, als je deze bewuster maakt, heel mooi kan inzetten om jezelf te geven wat je nodig hebt. Dit bewuster inzetten heeft zin. Of het nu meer rust en balans is of juist meer energie en focus, de adem kan je dit allemaal geven. In een eerder blog vertelde ik daarover, en dan met name over de fysieke werking van de adem met als bonus een simpele, praktische ademoefening voor meer rust en balans. Deze keer neem ik je mee in de meer helende, spirituele kant van ademwerk. Het kan je namelijk ook helpen vastgezette emoties en patronen los te maken, en te helen.  

De nieuwe manier van denken is voelen 

Mijn kritische, academisch opgeleide denkhoofd wilde het eerst niet geloven. Vastgezette emoties ‘losmaken’, het verleden helen met ademwerk, is daar wel wetenschappelijk bewijs voor? Maar toen ik het eenmaal zelf een keer had ervaren, was ik om. Mijn hoofd begreep nog steeds niet veel van wat er gebeurde, maar de ervaring was intens, inzicht gevend en fascinerend. Mijn lijf tintelde. Ik voelde de energie stromen en had duidelijk gevoeld dat ik meer ruimte voor mijzelf mocht gaan maken. Voor een geboren pleaser toch echt wel een zinnige opdracht.

Deze ervaring was tevens een uitnodiging om mijn sterke ratio te temperen, en tegelijkertijd mijn gevoelservaringen meer te erkennen. En hoe tof is het dat je als mens een bron van inzicht en energie altijd bij je draagt (namelijk je eigen adem)? Waarmee je jezelf kan helen, en die je op ieder gewenst moment kan aanspreken? Daar wilde ik hoe dan ook meer van weten én ervaren.

Je adempatroon is als een vingerafdruk

Ieder van ons heeft een uniek adempatroon, net als een vingerafdruk. Aan je eigen adempatroon kan je zien hoe het met je is gesteld. Een gezond adempatroon is gebalanceerd en diepgaand, zowel in borst als buik, in en uit zo ongeveer 6 á 7 keer per minuut. Bij een goed adempatroon, detox je jezelf. Je masseert je organen om afvalstoffen te laten afvloeien en je krijgt voldoende zuurstof binnen om mee op te laden. Je adem draagt bij aan een verbeterde energiehuishouding, een goede spijsvertering, verbeterde ontlasting, en dat is weer heel goed voor je weerstand.

Maar vaker heb je een hapering in je adempatroon, een overlevingspatroon. Door grote en kleine trauma’s kan je je adem vastzetten of benut je niet alle ruimte in je lijf waar de adem naar toe kan, en wordt de adem beperkt. Stel je maar eens voor: een flinke ruzie tussen je ouders die je meemaakt als klein kind. Dat is niet fijn, maar ook niet direct schadelijk. Als je echter herhaaldelijk wordt blootgesteld aan dit soort ruzies, ga je jezelf beschermen en zet je je schrap als kind. Je maakt je bijvoorbeeld klein, ook met je adem, die ingetogen wordt. Je zou kunnen zeggen dat jouw adempatroon een afspiegeling is van jouw houding tegenover het leven. En wat voor de één ingehouden, ingetogen adempatroon oplevert, kan bij de ander ervoor zorgen dat hij zich groot maakt en juist meer zijn borstkas opblaast tijdens het ademen. Iedereen is daarin uniek.

In een ademsessie, kan je dit overlevingspatroon in de adem opsporen en stapje voor stapje transformeren naar een gezonder adempatroon. En dat zorgt weer voor betere doorbloeding van je organen, zuurstofopname en afvalstoffen afvoeren en ook: vastgezette, negatieve energie losmaken. Tijdens een ademsessie activeer je het onbewuste om de vastgezette emoties en patronen bewust te maken. Je ademt daarvoor op een speciale manier, namelijk met een verbonden (of circulaire) adem. Dat betekent dat je zonder pauze tussen de in en uitademing blijft doorademen. Door liggend verbonden te ademen zowel vanuit buik als borst, open je je adem op plekken waar het vast zat en komt wat vastzat los, zowel fysiek als energetisch. Doordat je verbonden blijft ademen ofwel ‘er doorheen ademt’, kan je jezelf vrij maken van die betreffende blokkade.

 

No healing without feeling

Hoe dat dan kan? De denkers onder de lezers moet ik nu helaas teleurstellen. En mijn eigen denkhoofd ook. Ik heb geen allesomvattend antwoord. Wat ik je wel kan zeggen is het volgende:

Fysiek

Mensen bestaan uit energie en emoties zijn energie (e-motie = energie in beweging), dat is de wetenschap wel met mij eens. Wel 80% van onze energie halen we uit zuurstof die nodig is voor de verbranding in onze lichaamscellen en een groot gedeelte van de afvalstoffen verlaat ons lichaam ook weer via de ademhaling. Als je je dat beseft, is het niet zo gek dat je vastgezette of onderdrukte emoties met je eigen adem weer in beweging kan brengen. Met je adem breng je als het ware meer zuurstof en energie naar die plekken, die cellen toe en ontgift je ze tegelijkertijd.

Spiritueel 

Als je het op spiritueel of persoonlijk niveau bekijkt, zou je kunnen zeggen dat je door de lading van deze onderdrukte emoties vrij te maken, je de energie weer laat stromen. Vervolgens kan je deze energetische lading inzetten om iets nieuws te creëren en jezelf te transformeren.

Visie op leren

We leren niet alleen door te begrijpen (slimmer worden) maar ook door te ervaren (wijzer worden). Een ademsessie kan best intens zijn, verdriet of boosheid losmaken, en is daarmee ook echt een andere ervaring dan het bewust zijn van je ademhaling tijdens een meditatie of mindful moment. Net als bij persoonlijke coaching of een diepgaande training rondom persoonlijke ontwikkeling, gaat het over onbewuste patronen bewust maken en de bijbehorende emoties toelaten. There is no healing without feeling zeggen ze wel eens.

Pas als je begrijpt en doorvoelt waar je langs hebt te gaan, kan je er iets anders naast zetten. Een nieuwe keuze maken, in gedrag, in wie je bent. Dat gaat natuurlijk niet in één ademsessie. Maar het is wel een prachtig instrument om jouw persoonlijke ontwikkeling een stap verder te brengen. Ademwerk brengt authenticiteit terug in jouw ervaring van de realiteit. Je wordt niet meer geleefd door de blokkade, bijvoorbeeld het oude patroon van jezelf kleinmaken en staat zelf weer aan het roer met de nieuwe, vrijgekomen energie.

Het lichaam is wijzer dan je denkt. En jouw adem is de sleutel. Mocht je nu denken daar geloof ik niet in. Dan nodig ik je graag uit om het eens te komen ervaren.