7 tips voor minder stress tijdens je vakantie

Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om in de vakantieperiode daadwerkelijk te ontspannen. Mail, telefoon, WhatsApp en andere communicatiemiddelen maken het niet gemakkelijk om tot rust te komen. Hieronder zeven tips om er écht even helemaal uit te zijn.

  1. Ga offline

Ben jij ook zo iemand die dwangmatig elk uur z’n telefoon checkt op e-mail, berichtjes of Instagram-updates? Ben je écht zo belangrijk? Of zou die telefoon best een tijdje uit kunnen? Contact met je werk zorgt ervoor dat je constant in verbinding staat met alle taken en acties die nog ondernomen moeten worden. Geen goede manier om uit te rusten! Probeer het eens een paar dagen zonder. En als je écht te bereiken moet zijn, spreek dan bijvoorbeeld per dag een moment – van bijvoorbeeld een half uur – af waarop je te bellen bent.

  1. Ga ‘urge surfen’

Afkickverschijnselen omdat je geen toegang hebt tot internet? Trillende handen omdat je je e-mail niet kunt checken? Proberen niet aan je werk te denken zal niet helpen. Niet denken aan koalaberen zorgt er ook alleen maar voor dat je hoofd zich langzaam vult met koalaberen. Wat dan wel? Ervaar het gevoel, sta erbij stil en merk dat het ook weer voorbijgaat. Zie het gevoel (die neiging of urge) als een golf die aankomt en waarop je een tijdje kunt surfen, maar die ook weer wegspoelt. Hoe meer je het oefent, des te makkelijker het wordt om die golf voorbij te laten gaan. Nog een tip: zorg voor voldoende activiteiten die je dwingen je aandacht op iets anders te focussen!

  1. Focus op wat er wél is

Net als in het echte leven hebben we op vakantie de neiging meer te kijken naar wat er niet is in plaats van onze aandacht te richten op wat er wel is. Neem dagelijks aan het einde van de dag even tijd om voor jezelf op te schrijven waar je tevreden mee bent en waarom dat goed ging. Wanneer je samen met je partner (en/of je kinderen) op vakantie bent, is het ook een mooie oefening om dit met elkaar te bespreken. Het creëert een positieve verbinding waar tijdens werk vaak minder tijd voor is.

  1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Natuurlijk hebben de buren op de camping een nog mooiere auto, grotere boot, leukere partner of lievere kinderen. Op het werk leidt een competitieve instelling vaak tot een extra drive om te presteren. Op vakantie leidt het voornamelijk tot stress en onvrede. Kijk of je in plaats van te vergelijken vooral op zoek kunt gaan naar de overeenkomsten en de verbinding. Vergelijk jezelf dus niet te veel met je omgeving en koop geen tijdschriften waarin mannen en vrouwen staan die mooier zijn dan jij zelf bent. Mensen worden daar alleen maar ongelukkig van (blijkt uit onderzoek).

  1. Ga dingen doen waar je goed in bent

Zoek activiteiten waar je jouw talenten en passie in kwijt kunt. Ben je actief en sportief? Ga lekker wielrennen of golfsurfen. Ben je geduldig? Gooi dan je hengel uit! Ga op zoek naar die ervaringen die er voor zorgen dat jij in de ‘flow’ komt. Je bent ‘in flow’ wanneer de tijd voorbij vliegt, je voldoende uitgedaagd wordt en je het gevoel hebt dat de activiteit energie oplevert. Flow-activiteiten leveren voldoening op – een langduriger positief effect dan gewone pleziertjes je geven.

  1. Neem afstand van je dagelijkse gedachtenpatronen

We zijn verslaafd aan onze eigen gedachten. We denken te veel en vaak te negatief of zelfs irrationeel. Ook op vakantie kunnen je gedachten(patronen) je in de weg zitten. Neem op zo’n moment bewust even de ruimte om eens níet te denken. Hoe doe je dat? Breng je aandacht bewust naar je lichaam. Als je dat moeilijk vindt, zoek dan naar een meditatie met een zogenaamde ‘body-scan’. Deze helpt je om met je aandacht naar je lichaam te gaan en jouw gedachten even met rust te laten. Zo zorg je ervoor dat jouw vakantie ook echt een interne vakantie wordt!

  1. Nog steeds last van stress?

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het vertragen en verdiepen van de ademhaling een eenvoudige en krachtige manier is om minder last te hebben van stress. Veel mensen weten dit, toch zijn er maar zeer weinig die het consequent toepassen. Neem na een stressvolle gebeurtenis een aantal minuten de tijd om rustig te ademen. Je zult merken dat je hartslag omlaag gaat en jij je meer ontspannen voelt.

 


Meer lezen over minder stress? Lees dan ook deze blogs en artikelen: