Ware grootte

Een vriend van mij is een succesvolle zakenman. Al verschillende bedrijven heeft hij opgericht, succesvol gemaakt en van de hand gedaan zodra het niet meer zijn ‘ondernemerschap’ (lees: zijn ontembare power en levenskracht) nodig heeft. Hij gaat nu aan iets nieuws beginnen. Maatwerk. ECHT maatwerk. Je kan door zijn onderneming je overhemd op maat laten maken. In Napels. Door een heuse Italiaanse kledingzaak. Met heuse Italiaanse klerenmakers. Tof he?

Nou begin ik hierover, omdat ik een beetje weet hoe het voelt als men je maten opneemt om een hemd (of zelfs pak) speciaal voor jou te vervaardigen. Maar vooral: hoe die kleding dan om je lijf valt. Het zit echt, serieus superveel beter dan een gemiddeld shirt. Het is te vergelijken met die favoriete spijkerbroek. Die zit als gegoten. Helemaal naar jouw lijf. Het is op jouw ware grootte gemaakt. Heerlijk gevoel.

Zelf heb ik mazzel dat de meeste pakken die ik vanaf het rek uitzoek, bijna helemaal goed zitten. Maar met een beetje innemen bij de taille of ietsje verlengen bij de mouw, zit ie vaak net meer zoals die spijkerbroek. Dat is zo fijn.

Past precies! (of toch niet helemaal?)

Bij 9 van de 10 mensen die ik in de ontwikkelassessments en trainingen tegenkom heb ik hetzelfde gevoel. Vanaf het rek zit het goed genoeg. Maar dan net niet. Dat ligt vaak niet alleen aan het pak waar ze voor gaan. Of aan de functie die ze bekleden of de verantwoordelijkheid die ze op hun werk hebben te dragen. Het ligt vaak veel meer aan de maat die ze in hun hoofd hebben over zichzelf. 9 van de 10 keer denken ze dat ze te groot of te klein zijn voor de functionele verantwoordelijkheid die ze dragen. Er is vaak sprake van een structurele onder- of overwaardering van het Zelf. Men vindt zichzelf of kleiner of groter dan hoe ze in werkelijkheid zijn. Mind you: Ik bedoel hier met ‘werkelijk’: ‘wat nodig is om de functionele verantwoordelijkheid te dragen’.

Beiden maken dat het pak net niet lekker zit. Ik bedoel, het bedekt je lichaam en je vat er geen koude mee. Maar het PAST je gewoonweg niet mooi. Binnen no time heb je zweetplekken onder je oksels, voelt je broek als een drollenvanger of lijkt het alsof je als klein kind met carnaval het colbert van je vader draagt.

Jezelf op ware grootte inschatten

Bij onze assessments hebben we als missie: Mensen zien voor wie ze zijn. Dat gaat eigenlijk precies hierover. We proberen mensen op te meten, opdat ze -alsof in een maatpak- elke dag hun functie kunnen gaan uitoefenen. Als je immers jezelf op ware grootte inschat, weet je de wereld met alles wat je in huis hebt, niet te los en niet te strak tegemoet te treden.

Ook in de trainingen kom je eigenlijk altijd met je ware grootte in aanraking. Je stelt je noch boven noch onder de ander. En dat is vaak een heel erg bevrijdende conclusie. Die mate van zelfacceptatie is niet alleen een heel mooi ingetogen proces, maar ook een feestje! Als je eenmaal weet hoe groot(s) je bent, dan wil je het van de daken schreeuwen. Niet om te laten zien hoeveel beter je wel niet bent dan de rest. Nee. Maar om te roepen waar je de wereld mee van dienst kan zijn! Hoe je de mensen om je heen kan helpen met datgene wat jij komt brengen. Niet perse groots en meeslepends. Maar precies goed. Precies JIJ.

En dat voelt alsof… Alsof je een maatshirt draagt…..

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Mensen zien voor wie ze zijn – Persoonsgerichte assessments
In onze assessments nemen we niet alleen capaciteiten maar ook verlangens en positieve drijfveren mee. Die zeggen veel over geschiktheid en ontwikkelmogelijkheden. Wil je daar meer over weten? Kijk eens of een ontwikkelassessment  iets voor jou is.

___________________________________________________________________________________________________________________________________