Bob van Weerdenburg over de KIG: Communicatie, Interactie en Gespreksvaardigheden

“Toen ik werkte als applicatiebeheerder bij Royal Flora Holland bereikte ik een keerpunt. Het was een leuke baan, maar niet iets wat ik tot mijn pensioen wilde blijven doen. Ik zocht dus iets anders, maar wat? Daar was ik niet uit. Om mijn sterke punten duidelijk te krijgen en hoe ik deze beter kon benutten, sprak ik hierover met mijn leidinggevende. Hij zag mijn communicatieve vaardigheden als een kracht en tipte me over de KIG-training. Naar zijn idee sloot dit goed aan bij mijn persoonlijkheid, kwaliteiten en interesses. Bovendien zouden we op het werk aan de slag gaan met ‘scrummen’, een framework waarin er anders en intensiever wordt gecommuniceerd. De training was dus zowel privé als zakelijk een mooie kans om me te ontwikkelen.”

Eyeopeners

“Het bleek een schot in de roos. Als ik er op terugkijk, is het bijna een aaneenschakeling van eyeopeners geweest. Zo merkte ik dat anderen een heel ander beeld van je kunnen hebben dan je denkt. Een goed voorbeeld is een presentatie die ik moest geven. Normaal ben ik daar niet zenuwachtig voor, maar om mezelf bloot te geven aan een groep onbekenden vond ik wel spannend. Ik voelde me ongemakkelijk en het zweet stond in mijn handen. Gek genoeg regende het na afloop complimenten. Dat ik ervaren overkwam en het me makkelijk af ging. Dit soort openbaringen had ik tijdens de training continu. Zien mensen me zó?”

Levenslessen

“Later in de training kon ik deze verschillende zienswijzen verklaren. Door testen te maken en veel te reflecteren op je gedrag leer je jezelf beter kennen en begrijp je waarom je doet zoals je doet. Dat betekent ook dat je meer oog hebt voor de verschillende karakterprofielen en persoonlijkheden die er zijn. Oftewel: je denkt eerst na over waarom een ander zo handelt, je veroordeelt minder snel en je past je benaderingswijze aan. Dit proces van jezelf leren kennen en anderen begrijpen waren voor mij erg waardevol.”

Mooiste training

“Zonder te overdrijven kan ik wel zeggen dat de KIG veruit de mooiste en beste training in mijn leven is geweest. Ik heb zoveel geleerd en ben als persoon gegroeid. Voorbeelden genoeg. Zo had ik moeite om nee te zeggen. Ik houd van aanpakken en help graag, maar daardoor haalde ik me te veel werk op de hals. Dat gaat nu stukken beter. Ook stem ik mijn handelswijze beter af op het gedrag van anderen én de situatie, waardoor ik makkelijker oplossingen vind. Inmiddels werk ik als scrum master bij Conclusion en is de training achteraf gezien een mooie springplank geweest voor een carrièreswitch.

Ik heb er dus uitgehaald, wat ik eruit wilde halen. Dat kwam zeker ook door de leuke, enthousiaste groep waar ik in zat en de ervaren en betrokken trainer. De combinatie van theorie en praktijk was erg fijn. Alles bij elkaar was het best intensief, maar de moeite meer dan waard.”

Bob is scrum master bij Conclusion.

Ontdek hier of de KIG ook wat voor jou of jouw collega is!