Arjan Nauta, Kwartiermaker Meldkamer Ambulancezorg Noord-Holland

“Ik had al enkele jaren een leidinggevende functie binnen Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, toen ik werd gevraagd om een groot project te leiden: de fusie van drie meldkamers in de ambulancezorg. De nieuwe meldkamer is verantwoordelijk voor de afwikkeling van de hulpaanvragen van een drie keer zo groot gebied, dus je kunt je voorstellen dat hier een hoop bij komt kijken. Als projectleider leid ik deze overgang in goede banen. Dat doe ik tot begin 2019, want dan moet het klaar zijn.”

Twijfel
“Tijdens het project begon ik na te denken over mijn (nabije) toekomst. Wil ik dan nog steeds leidinggeven? Of ga ik liever de inhoud in? Waar liggen mijn kwaliteiten en wat past daar het beste bij? In dezelfde periode werd ik gevraagd om leidinggevende van de nieuwe meldkamer te worden. Heel eervol, maar ik was er nog niet uit welke kant ik op wilde. Ik besprak de situatie op het werk en algauw ontstond het idee om een ontwikkelassessment te volgen. We waren het erover eens dat dit een goede manier zou zijn om antwoorden op mijn vragen te krijgen. Bovendien kon ik zo door externen mijn werk- en denkniveau laten vaststellen, aangezien ik nooit een formele HBO of WO-opleiding had gevolgd.”

Warm welkom
“Samen met de HR-afdeling ging ik op zoek naar een geschikt bureau. Het voorstel van Van Harte & Lingsma sloot het meeste aan op mijn behoeften, waardoor de keuze een stuk makkelijk werd. In de praktijk is het altijd afwachten of je verwachtingen uitkomen, maar op de dag van het assessment groeide het goede gevoel snel. Tijdens het eerste gesprek had de psycholoog alle tijd en aandacht voor me en wist hij bovendien met rake vragen en constateringen de vinger op de zere plek te leggen. Ik voelde me dus absoluut geen nummertje.”

Puzzelstukjes
“Ook het rollenspel vond ik erg nuttig. Tijdens dit gesprek vielen de puzzelstukjes op hun plek, mede door waardevolle interventies van de trainingsacteur. ‘Zie je wat er nu gebeurt?,’ vroeg hij me bijvoorbeeld als hij iets interessants waarnam. Vervolgens liet hij me inzien hoe ik het anders kon doen, vaak ondersteund met een korte theoretische achtergrond. Erna kon ik er zelf mee oefenen. Zo werd duidelijk dat ik tijdens een gesprek hard werkte om een resultaat te bereiken. Te hard. Ik kon beter de ander (meer) motiveren tot een bepaalde actie. Daar ga je dan meteen mee aan de slag.”

Verhelderende resultaten
“De uitgebreide gesprekken werden gecombineerd met uitdagende testen, zodat er een compleet beeld ontstond van mijn kwaliteiten als persoon en professional. Die resultaten waren erg verhelderend. Zo kreeg ik mijn academisch werk- en denkniveau bevestigd en werd duidelijk dat ik op de goede plek zit. Sterker nog: dankzij het assessment ben ik eruit dat ik door wil met een leidinggevende rol in een organisatie. Ik heb nog een stap te maken als ik me verder wil ontwikkelen naar strategisch niveau, maar daar kan ik later een passende training voor volgen. Voorlopig zit ik op de goede plek.”