Niet positief denken, maar positief doen

Je hebt er vast wel van gehoord: de kracht van positief denken. Als je maar goed genoeg visualiseert wat je wil, hoe je het wil, met al je zintuigen, dan komt het goede van het leven je, als vanzelf, tegemoet. Alle negatieve gedachten moet je dan uitbannen en dat zal er voor zorgen dat je alleen nog maar hoge frequentie-energieën uitstraalt, waardoor alleen maar hoge frequentie-energieën naar je toe zullen komen.

Beloof me dat als je iemand tegen komt met dit soort teksten, je hem of haar beleefd laat uitpraten en dan zo snel mogelijk de deur wijst of in ieder geval NIETS van diegene aanneemt. Dit soort ‘gedachtengoed’ maakt je lui, zwak en een speelbal van het leven. Zo. Dat is er uit.

Verantwoordelijkheid

Waarom dit volgens mij zo’n slecht idee is, zit ‘m in de valse en impliciete aanname dat het je eigen schuld is wanneer er iets vreselijks in je leven gebeurt. Je had het blijkbaar zelf aan getrokken. En die aanname is ongegrond en wat mij betreft onethisch. Dingen, ook nare dingen in het leven, tja… gebeuren nou eenmaal. Daar hebben wij als individuen geen enkele zeggenschap over. Ziek worden, in een scheiding terecht komen, je baan verliezen: het is vaak niet onze schuld. Het overkomt ons. Geen enkele positieve gedachte maakt die gebeurtenissen ongedaan.

Natuurlijk is het zo dat het me niet helpt als mijn gedachten over m’n partner alleen maar gaan over hoe stom, gemeen, wreed, ongeïnteresseerd en dom ze wel niet is. Als ik haar verantwoordelijk maak voor mijn (on)geluk, kan ik er nooit invloed op uitoefenen. Het is niet mijn schuld dat m’n lief me verlaat, m’n baas me ontslaat, mijn lijf me in de steek laat. Maar ik ben wel verantwoordelijk voor hoe ik me daar toe verhoud. Alleen ík kan, met hoe ik er over nadenk, hoe ik me er over voel, wat ik er aan/mee doe, invloed uitoefenen op wie ik ben in relatie tot die gebeurtenis.

Doen!

En de suggestie dat ik alleen maar happy thoughts hoef te hebben om mezelf en mijn situatie te verbeteren, houdt me weg bij die verantwoordelijkheid. Het gras kort maaien met positieve gedachten over een mooi groen en strak gazonnetje gaat niet helpen. Ik moet toch echt de keuze maken om van m’n kont te komen en daadwerkelijk te gaan maaien. Dingen doen!
Daarom is het bij leren en ontwikkelen belangrijk, of het nu een assessment, coachingstraject of leiderschapstraining betreft, dat er uiteindelijk altijd gekeken wordt naar wat je nu precies anders, beter of effectiever gaat DOEN. Alleen maar voelen, onderzoeken en navelstaren heeft geen enkele zin als het niet wordt gekoppeld aan keuzes voor nieuw GEDRAG.

Proces

Groeien als mens is, door die koppeling, nooit een makkelijk en relaxed klusje. Het gaat vaak gepaard met de nodige pijn, verdriet, teleurstelling, angst en hard werken. Of dingen waar je last van hebt wel of niet jouw schuld zijn, is niet van belang. De vraag is in hoeverre je verantwoordelijkheid neemt voor die last en voor waar je naar verlangt. En dat is, als ik voor mezelf spreek, een pittig en niet-altijd-zo-happy proces.

Ik zou zeggen: blijf vooral positief denken, maar verwacht pas positieve effecten in je leven als je ook keuzes maakt voor gedrag dat in lijn is met waar je naar verlangt.


In onze assessments onderzoeken we gedrag en ondertussen coachen we kandidaten hoe ze zich op basis daarvan kunnen ontwikkelen, hoe ze kunnen gaan ‘doen’. Wil je daar meer over weten? Download hieronder onze brochure.