Media van de Maand januari!

‘Op de laatste dag van de maand deelt onze manager van de trainers, Danny van der Schoor, wat er in de afgelopen maand echt de moeite waard was om te lezen, te bekijken of je nog verder in te verdiepen.

Wat? De film 1917. Een prachtig geschoten film gesitueerd in WOI. Twee jonge corporalen worden op een gevaarlijke missie gestuurd om een slachting van een andere compagnie te voorkomen. Het wordt een helse tocht door de donkerste en diepste krochten van een loopgravenoorlog. Waarbij de nachtscène het allerheftigste dieptepunt is. Alles wordt in één shot gefilmd waardoor je echt het verhaal terecht komt. Met de setting, belichting en de suspense benadert de filmmaker Sam Mendes hoe wij als mensen onze menselijkheid kunnen kwijtraken.

Waarom? In het diepste van de donkere nacht, komt onze held een dame tegen die zich met een baby’tje schuilhoudt in de ruïnes van de oorlog. Te midden van alle dood, verderf en ellende, geeft onze held al zijn eten aan de dame en het kindje. Maar belangrijker, hij heeft toevallig een veldfles met melk bij zich. Het enige waar het kindje ook echt iets aan heeft. Waarom mij dit zo aangrijpt is dat we de menselijkheid, de liefde, de zorg voor een ander, juist in het donkerste uur van ons leven opeens zo helder voor ogen kunnen hebben. Dat idee heeft me de dagen daarna nog wel bezig gehouden. Want we hoeven niet te wachten op de donkere nacht van onze ziel om die rijkdom te ervaren van onze menselijkheid. Het kan bij voorbeeld onder de douche, als het warme water ons omarmt. Of als een collega even een theetje komt brengen. Je weet wel, de simpele dingen in het leven maakt ons zo schatrijk. Helaas is het alleen zo dat hoe donkerder de nacht lijkt te worden hoe duidelijker de lichtpuntjes zich laten zien.

Voor wie? Deze film is natuurlijk voor iedere filmliefhebber. Het plot is wat dun, maar de film is prachtig vormgegeven en het laat je zo mooi zien hoe we ons eigen mens-zijn kunnen behouden onder bizarre omstandigheden. Vooral voor mensen die zich op dit moment in die donkere nacht van de ziel begeven. Hij zou je hoop kunnen geven, hoop die je vindt in het donkerste uur van de nacht.