Leiderschap in perspectief: De Cirkel van Acht – Deel II

Danny en Marlise nemen je mee in de Cirkel van Acht. Marlise laat je inzien wat een levend antwoord kan zijn op situaties die ons (klein of groot) onderuit kunnen halen. Danny vertelt in het eerste deel van deze blogserie over hoe het leven je de kracht kan afnemen. 

De bovenste cirkel: Leiderschap in conflict! 

Cirkel van 8De Cirkel van Acht, wat mij betreft een van de meest waardevolle modellen in onze trainingenElke keer als ik het model uitleg, om met mensen samen patronen te onderzoeken, word ik er opnieuw door geraakt. Aan mij de eer om je mee te nemen in de bovenste cirkelDe bovenste cirkel gaat over leiderschap in voor jou lastige situatie. Dat klinkt lekker, maar vooraf vast een disclaimer: het is niet per se leuk, fijn of prettig. Ook in de bovenste cirkel is er pijn, verdriet en het ongemak als je jezelf met je neus op de feiten drukt. Maar het is wel waardevol, zinvol en geeft jou regie over je leven door in deze cirkel bezig te zijn!  

Een voor jou lastige situatieAls ik iets lastig vind is het een situatie waar conflict is. Of het nu gaat om een conflict met mij of een conflict tussen anderen. Ik voel daar een groot ongemak bij en heb de drang om zo snel mogelijk de harmonie te hertellenDit zijn momenten dat ik geneigd ben om automatisch in de onderste cirkel te stappen. Met de last die ik daarvan ervaren heb, weet ik nu dat ik dit anders wil en vol dankbaarheid kan ik zeggen dat het me steeds vaker lukt. Ik neem je mee in de stappen die ik, en wij allen, kunnen doorlopen om te kiezen voor leiderschap!  

Erkennen en accepterenDat is de eerste stap van de bovenste cirkel. Het erkennen en accepteren gaat niet alleen over de feiten, het gaat ook over emoties die spelen. De vraag die je kunt stellen is ‘Wat is (echt) mijn aandeel in deze situatie?’ Het heeft me veel tijd en energie gekost om te erkennen en accepteren dat ik conflictsituaties verschrikkelijk vind. Dat ik het moeilijk vind om daar mee om te gaan. Ik ben namelijk doodsbang dat er iets kapot gaat, dat de samenwerking stopt, de verbinding stopt en dat het dan mijn schuld isMijn aandeel maak ik dan groter dan nodig. Ik maak mijzelf volledig verantwoordelijk voor wat er speelt. Wat ik vooral had en heb te accepteren is de contrasterende tweedeling die aanwezig is in dat moment. Aan de ene kant het kleine kind in mij, het kwetsbare meisje, dat gewoonweg bang is voor wat stuk kan gaan in een conflict. Aan de andere kant, die over verantwoordelijkheid of grootheidswaanzin waarbij ik mezelf een almacht toe dicht om zaken te fixen en op te lossen.  

Hier en nu mogelijkheden. Met de erkenning en acceptatie van wat ik eigenlijk aan het doen benkom ik in het hier & nu. Ik kan dan waarnamen wat er werkelijk speelt, wat mijn deel is en het deel van de ander. Het maakt dat zaken helder worden en het wordt zichtbaar waar je werkelijk invloed op kan uitoefenen en waarop niet. Niet vergelijkend met hoe het zou moeten zijn in jouw ideaalbeeldmaar gewoon zoals het is. De erkenning van dit stuk brengt al zoveel ruimte dat het een opluchting kan zijn. Vaak helpt dit al om te zien wat je te doen staat, hoe klein of groot ook.  

Het idee van invloed. Met dit besef ontstond het gevoel van invloed. Ik ben boeken gaan lezen, feedback gaan vragen, zelf onderzoek gaan doen. Om meer invloed te krijgen op dit thema. Niet vanuit het idee dat het weg moet, meer vanuit het idee dat ik hierin kan leren en het me verder helpt te groeien. 

KrachtbronnenHet aangaan van deze thematiek vraagt moed en kracht. Wat mij hierin helpt is contact met vrienden en collega’s die durven door te vragen en mee te denken, als confronterende sparringpartnerDat geeft mij ruimte om zelf tot een oplossing te komen. Door bijvoorbeeld een evaluatie in te plannen van een samenwerking. Die spannende feedback wel een keer te delen of gewoon te laten zien dat conflicten mij raken.  

Effectief gedrag. Daar is dus effectiever gedrag uit voortgekomen. Ik ga vaker het lastige gesprek aan, terwijl ik weet dat dit mogelijk disharmonie veroorzaakt. En ik gun mezelf de tijd om even stil te staan bij wat mij raakt, welk deel van mij is en wat ik ook gewoon lekker bij de ander kan laten. Het voelt in elk geval een stuk vrijer. Wanneer conflict ontstaat lukt het me makkelijker er ‘even bij te blijven’ zonder direct in de afweer of oplossing te schieten.  

Is de lastige situatie opgelost? Nou soms wel! In sommige conflictsituaties komen we er zo goed doorheen dat een knipoog genoeg is om verder te gaan. Maar vaak in een nieuwe situatie waar dit thema weer getriggerd wordt, is het hard werken om bewust te kiezen voor de bovenste cirkel iplaats van de onderste. Ik voel me krachtiger en steviger in de voor mij lastige situatie omdat ik zicht heb op waar ik aandacht aan te geven heb. En dat is een geweldig gevoel. Het idee dat ik elke keer weer gigantisch uit de bocht kan vliegen maar ook weer verantwoordelijkheid kan nemen voor hoe ik dáár dan weer op reageer. Er is in de bovenkant van de Cirkel ook gedoe, verdriet, afscheid en alles wat maakt dat je het gevoel hebt door het leven onderuit gehaald te worden. Maar het idee dat je ondanks dat alles aan het roer kan blijven, in jouw reactie hierop, is een heel groot geschenk. Ik hoop dat mijn voorbeeld van de bovenste cirkel jou helpt je eigen bovenste cirkel te ontdekken.  

Meer leren over de Cirkel van Acht? Danny & Marlise gaan verder over dit thema in gesprek. In het webinar Leiderschap in Perspectief gaan zij in op hun eigen patronen en leggen ze hun pad naast het jouwe.