Leid jezelf met de Cirkel van acht

Situatie met een storing

Je bent op weg naar een klant en komt in de file te staan; een vergadering loopt niet lekker; je groet een collega in de gang en krijgt geen respons. Het gevolg is ergernis, stress of boosheid. Je aandacht gaat er teveel naar toe waardoor je belemmert wordt in je effectiviteit. Dit soort situaties noemen wij situaties met een storing. Die storing komt vaak van buitenaf. Die externe storingen zullen er altijd zijn. Dat valt niet te veranderen. Maar de manier waarop je er zelf mee omgaat, daar kan je zeker iets aan doen!

Slachtoffer of de leiding nemen?

De oplossing zit in de keuze die je zelf hebt. Hoe ga je met die tegenslag – die externe storing – om? Je kan ervoor kiezen om slachtoffer te zijn én je kan ervoor kiezen om de leiding te nemen. Daarmee bedoelen we dan vooral: leiding nemen over hoe je zelf omgaat met de situatie. We hebben het dan over persoonlijk leiderschap. Kies je ervoor om de situatie te vergelijken met hoe het zou moeten zijn en te veroordelen ten opzichte van een ideaal? Of kies je ervoor de situatie te accepteren en te erkennen dat zaken nou eenmaal niet altijd zo lopen als jij zou willen? Om meer inzicht te krijgen hoe je je gedrag kan sturen in moeilijke situaties hebben we een model ontwikkeld:

De Cirkel van acht

De essentie van de Cirkel van acht is dat je altijd een keuze hebt. Het is een bewustwordingsmodel waarmee je effectief met een bepaalde situatie om kan gaan.
In het model staat de situatie met een storing centraal. Dat is het beginpunt. Vanuit die situatie kan je twee kanten op: naar de bovenste of naar de onderste cirkel.

De onderste cirkel
In de onderste cirkel denk en handel je vanuit wantrouwen. Het gevolg?

  • Je stelt je op als slachtoffer.
  • DIPpen: denken in problemen.
  • Binnen je comfortzone blijven.
  • In de herhaling vallen.
  • Binnen vaste patronen blijven en reactief gedrag vertonen.

Dit is niet helpend, want de storing blijft bestaan en verergert vaak alleen maar.

De bovenste cirkel
In de bovenste cirkel denk en handel je vanuit zelfwaardering en zelfvertrouwen.

  • Toon persoonlijk leiderschap.
  • Neem initiatief waardoor je meer energie krijgt.
  • Ga DIMmen: denken in mogelijkheden.
  • Handel vanuit je stretchzone of je effortzone.
  • Wees creatief en vertoon proactief gedrag.

Let op: het is geen tsjakka-ratelbandmodel. In de bovenste cirkel heb je ook last, pijn en verdriet. Het verschil is dat je verantwoordelijkheid neemt! Daarbij kan je niet altijd je gedrag aanpassen of alle storingen oplossen. Maar met de problemen die dwingend en dringend zijn, waar je echt last van hebt of waar anderen last van hebben, die kan je aanpakken.

Het model is overigens niet alleen toe te passen in werksituaties, je kan het bijna zien als levensmodel. Ruzie met de buren? Stuurt instantie X je van het kastje naar de muur? Stoor je je aan het gedrag van een vriend of vriendin? De Cirkel van 8 kan de eerste stap richting de oplossing zijn.

Meer weten over de Cirkel van acht?

Download het hoofdstuk Cirkel van Acht uit ons Leidmotief of bekijk de video van onze trainers Marlise en Danny.

Download bijlage

{{ currentTab.tab_naam }}


{{ field.naam }} *

    {{ name }}



{{ field.naam }}

{{ field.omschrijving }}

Vorige

Je gegevens worden verstuurd. Even geduld alstublieft...