Leestip #1 van Danny: Way of the peaceful warrior, over het erkennen van je meesters!

In mijn hele werkende leven ben ik op zoek geweest naar een rolmodel. Een leermeester. Iemand die me kon laten zien ‘hoe het moest’. Ik sprak hier met een vriend over, dat ik altijd wel een gemis ervoer van iemand die me onder zijn/ haar vleugels nam. En me, wanneer nodig, een schop onder mijn kont zou geven. Hij herkende dat. We zijn beiden vaders. En als pappa zou ik zo graag, net als hij, een rolmodel willen zijn voor iemand die zich nog klaar maakt om de wereld in en aan te gaan. Ik zou zo graag een waardig leermeester willen zijn voor mijn kinderen. Hij zei na – een stilte van herkenning – “Gast…Dit boek moet je lezen.” En nu, deel ik graag dit boek als inspiratie voor jou!

De weg van de vreedzame krijger – Dan Millman

Dan Millman vertelt over hoe hij een oude man midden in de nacht, ontmoet die bij een pompstation werkt. Hij blijkt de meester te zijn die hem wegwijs maakt in hoe een man te zijn. Een krijger die het leven leeft als een kunstvorm. Bewust van wie hij is en wat hij komt doen op aarde. Een zware training van lijf, hoofd, hart en ziel begint. Een training die hij ook zeer nodig blijkt te hebben, gezien de heftige uitdagingen die hem nog te wachten staan als jonge man aan het begin van zijn leven. Twee elementen waarom ik het boek zo gaaf vind:

Allereerst, de structuur van het pad wat de held, onder die begeleiding aflegt vind ik zo tof. Er is altijd wel een fase waarin de held zich afzet van de meester. De leer of de meester zelf zijn dan even niet interessant of zelfs afstotend voor de leerling. Hij zoekt het dan lekker zelf uit. Om vroeger of later meedogenloos tegen de muur aan te lopen. Allemaal een stap om zijn ego een gezonde (lees: niet te grote) plek te geven en in zijn ontwikkeling tot wasdom te komen.

Daarnaast, vind ik het interessant hoe de rol van de Meester verandert tijdens de reis van de held. Er is een neiging de leermeester in de hoek te duwen van ‘degene die alle waarheid in pacht heeft’. Terwijl het de intentie is van de meester om de held in diens eigen kracht te zetten. Op z’n eigen pad. Hooguit naast die van de meester. Maar niet achter hem. Zo gaat de held na zijn training de kroeg in met zijn leermeester om te vieren dat ze al zo ver zijn gekomen. Om vervolgens gezamenlijk een stuk in de kraag te drinken en gezamenlijk in een ouderwets kroeggevecht terecht te komen. Heel humoristisch opgetekend. Zo blijft de relatie schoon en in evenwicht. Niet gelijk maar wel gelijkwaardig.

In de praktijk…

In mijn leven en werk ben ik vanaf mijn prilste begin op zoek geweest naar zo’n Meester. Ik ben dol op verhalen waarin het thema van de meester en de gezel in zit. Al van kinds af aan vind ik kung fu films te gek waarin de held onder begeleiding van een wijze meester de krijgskunst tot zich mag nemen. Of het nu Yoda en Skywalker, Shifu en Kung Fu Panda, of Neo en Morpheus is, ik smul van het idee dat degene die op pad is zijn of haar avontuur aan te gaan, wordt bijgestaan door iemand die erop uit is het beste uit zijn leerling te halen. Met humor, wijsheid en badass krijgersmoves.

Zo staat mijn leraar Duits in 5 VWO me echt nog voor de geest. Hij leerde mij wat het is om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen keuzes. Hij wist me altijd weer het gevoel te geven dat ik dingen aankon waar ik eigenlijk bang voor was. Door mij te erkennen in waar ik goed in was én me uit te dagen om het dan ook echt te doen. Hij had een soort van onvoorwaardelijk vertrouwen in mij en tegelijkertijd ook een hoge lat waar hij me streng aan hield. Ik heb hem vaak vervloekt omdat ik vond dat hij ‘niet eerlijk was’ met die hoge eisen. Maar me toch altijd uitgedaagd gevoeld om er aan te voldoen. Zo liet hij me een keer alleen, zonder toezicht, een luistertoets maken. Hij pamperde nooit maar toch voelde ik veel waardering van hem. Hij sprak me ook altijd aan alsof ik een volwassene was. Niet een straatschoffie van 16. Maar iemand die nadacht over het leven.

En het bijzonder was, jaren later, toen hij directeur werd van die scholengemeenschap en iemand zocht om zijn leiderschapsdilememma’s nader te bespreken en te onderzoeken vroeg hij mij als coach.


Boek: Way of the peaceful warrior: A book that changes lifes!
Schrijver: Dan Millman. Dan Milman is een auteur van verschillende boeken over persoonlijke ontwikkeling en een succesvolle ontwikkelaar van verschillende sportprogramma’s voor universiteiten.
Kern: Boek dat je inzicht geeft over de dynamiek tussen een student en zijn meester.


Over Danny van der Schoor
Danny is als manager, senior trainer en assessment adviseur eindverantwoordelijk voor alle inhoudelijke aspecten van Van Harte & Lingsma. Hij schrijft over hoe hij tot op de dag vandaag leert over wat het van je vraagt om jezelf te kennen en te ontwikkelen. Liefde, Lef en Leiderschap zijn waarden die hij uitdraagt en keer op keer herontdekt in zijn werk, persoonlijk leven en hoe hij in de wereld staat.


Wat drijft jou als mens en leider? Wat wil je bijdragen aan de wereld? Welke maatschappelijke ontwikkelingen wil je versterken met je organisatie? De leergang Meesterschap in Leiderschap is een ontdekkingsreis van een jaar waarin je de stap zet naar inspirerend leermeesterschap.

Meer informatie over Meesterschap in Leiderschap