Het-maakt-niet-uit-heid

Thuiskomen. Na een slechte dag of na een goede dag. Dat gevoel van terug in het lood keren. Hier is het goed. Buiten misschien ook. Of misschien niet. Maar hier, thuis, is het altijd goed. Dat gevoel van thuis-zijn altijd met je meedragen. Of het je op dit moment nu voor de wind gaat of dat je juist onder vuur ligt.

Dat is waar we eigenlijk allemaal naar verlangen: het gevoel altijd thuis te zijn bij jezelf. Wat de omstandigheden ook zijn. Ik noem het ‘het-maakt-niet-uit-heid’. Het maakt niet uit wat de buitenkant doet, ik ben thuis bij mij. Het maakt niet uit of ik me niet zo lekker voel, ik ben thuis bij wat ik nu doe. Het maakt niet uit wat de externe factoren zijn. Ik ben OK.

Condities

Vanuit dat verlangen naar thuis-zijn zoeken we naar die ‘het-maakt-niet-uit-heid’. We maken vaak de vergissing om dan naar het grote succes te zoeken. Want ‘als we succesvol zijn dan komt het goed’ denken we dan. Voor iedereen is dat weer een ander ‘als-dan’ verhaal. ‘Als ik die baan heb, die auto, dat salaris, die functie, als hij me leuk vindt…’ We maken ons in essentie afhankelijk van de condities. Condities waar we vaak maar beperkt invloed op kunnen uitoefenen.

Maar als je nou voor jezelf nagaat wanneer je die ‘het-maakt-niet-uit-heid’ ervaart. Wanneer is dat voor jou? Als je je geliefde vast hebt? Of je kindje? Of ervaar je het als je datgene doet waar je alle tijd bij vergeet en ‘gewoon’ doet wat je aan het doen bent? Zonder je af te vragen of je het wel goed genoeg doet ? Zonder welk labeltje dan ook er op te leggen? Ik weet bijna zeker dat, als je er je gedachten over laat gaan, dat momenten waren waarin je heel erg thuis was bij jezelf. En dat je, paradoxaal genoeg, ook het meeste positieve invloed had op je omgeving.

Paradox

De paradox zit ‘m er ook in dat als we vanuit die staat van zijn (flow) werken en leven, we ook erg succesvol zullen zijn in wat we doen. Of we nu manager, bakker of metselaar zijn. En dat dat succes op zichzelf ons weer zo kan verleiden om naar buiten te kijken. In termen van ‘als-dan’ denken. En laat dat nou net het recept zijn om weer UIT die flow te geraken!

Het werk zit ‘m er dan ook in om elke keer weer terug te kunnen keren naar die ‘het-maakt-niet-uit-heid’. Of je nu in condities verkeert waarin je succesvol bent of juist wanneer alles lijkt tegen te zitten. Je aandacht vestigen op wat je nu aan het doen bent. Met alles wat je in huis hebt dat gesprek met je medewerker aan gaan, dat brood wat je aan het bakken bent of die muur die je aan het metselen bent. Dat klinkt eenvoudig, maar is in de realiteit van alle dag een flinke klus. En begint altijd met zicht krijgen in hoe we onszelf toespreken

In onze assessments zijn we nou juist daarmee bezig. Zoeken naar inzicht in hoe we onszelf bij ‘het-maakt-niet-uit-heid’ weghalen, zodat we er beter op kunnen sturen om daar weer wel bij terecht te komen.

Mooi, hè?


Wil je weten wat onze assessment-aanpak is? Download hieronder de brochure (pdf).