Goede en héle goede leiders

Ik heb inmiddels duizenden mensen ontmoet die opteerden voor een leiderschapsfunctie als teamleider, afdelingschef, manager of CEO van een onderneming. In mijn werk als assessment psycholoog ontmoet ik veel deelnemers die we ‘langs de meetlat leggen’. De meetlat gaat over wat er bij de betreffende organisatie geldt als een goede manager of leider.

Wat ik uit die ontmoetingen geleerd heb, is dat deelnemers die goed uit de bus komen een gemene deler hebben. Die weten namelijk de balans te vinden tussen:

  • goed met mensen zijn,
  • goed met taken zijn,
  • vlot snappen wat de kern van een probleem is
  • en over zichzelf kunnen reflecteren.

Punt.

Zo simpel eigenlijk. Als je je een beetje kan inleven in de ander, als je duidelijk kan zijn in wat je wil en verwacht van de ander, een beetje snel schakelt én een beetje naar jezelf kan kijken, kom je al snel een heel eind.

Goed en heel goed

Als medewerker, maar ook als adviseur, coach en trainer, heb ik veel goede leiders gezien die hoog scoorden op die vier eenheden. Maar wat ik nu zo interessant vind, is dat ik naast die goede leiders soms ook écht hele goede leiders tegenkom. Ook die scoorden hoog op alle vier de criteria, maar toch… ze maken héél veel meer indruk op mij dan die andere, gewoon goede leiders.

Beide categorieën leiders hebben heel veel goede skills. Ze zijn warm als het kan en snoeihard als het moet. Ze zijn scherp en zijn in staat slimme vragen te stellen, ook over zichzelf. Ze hebben goede timing, weten wanneer iets te zeggen en wanneer te zwijgen. Maar die héle goede leider heeft iets meer dan de gewoon goede. En dat is zijn of haar team. Die héle goede heeft zich omringd met héle goede mensen. Allemaal scherp, warm en sterk. Elk teamlid heeft een eigen plek, een eigen expertise en een eigen, tja, soort van trots. Dat maakt dat die héle goede leider zo bij me overkomt. Die gewoon goede leider die is zo goed ONDANKS het team. En die héle goede DANKZIJ het team.

Team

Ik denk vaak bij die gewone goede leiders dat hun team dankbaar mag zijn voor zo’n goede leidinggevende. Die (ver)draagt al het gedoe voor en van het team. Brengt ze een stap verder in hun ontwikkeling en leidt ze naar een volgend niveau van werken. Vaak ook terwijl dat team het in meer dan de helft van de gevallen, niet eens in de gaten heeft. Maar bij die héle goeden gaat het anders. De directe maar ook indirecte collega’s zijn allemaal, stuk voor stuk écht super goed in wat ze doen en waar ze verantwoordelijk voor zijn. En ondersteunen die héle goede leidinggevende ook in diens ontwikkeling. Dat gaat dus niet zozeer over wat die héle goede leider nou kan, doet of is. Maar veel meer over de mensen om de leider heen.

Uithoudingsvermogen

Vraag jij je af hoe jij van een goede naar een héle goede leider kan groeien? Volgens mij heeft dat te maken met je mate van uithoudingsvermogen in combinatie met dat zelfinzicht. Beide soorten leiders hebben heel veel uithoudingsvermogen. Maar ik denk dat de goeden er nét iets meer (zo niet te veel) van hebben dan de héle goeden. Want héle goede staan soms stil bij of ze wel in het goede team zitten.

Als ze alles gegeven hebben en hun team is nog steeds niet op het niveau waar hij/zij het team zou willen hebben, is het dan niet tijd om het aan iemand anders over te laten? Ben jij dan niet de verkeerde persoon die dat team leidt? Heb je dan niet goed genoeg invloed uit kunnen oefenen WIE er in dat team zit? Of heb je het beste uit dit team gehaald, gegeven dat je dat team ook maar geërfd hebt? Het zijn vragen die je je niet zo snel zal stellen als je met al je skills, heel toegewijd en op wilskracht doorbuffelt tot de laatste snik. Met als gevolg dat je een goede, maar niet een héle goede leider bent.

Mocht je het idee hebben dat jij nu aan een dood paard aan het trekken bent en dat het echt niet ligt aan jouw eigen leiderschapskwaliteiten, maar aan wat het team op dit moment ‘aan kan’, denk dan bij jezelf: elke leider krijgt het team wat hij/zij verdient. Dus is dit het team wat JIJ verdient of verdien jij meer? En als je vindt dat je meer verdient, wat ga je er aan doen?


Met onze assessments maken we leiderschap inzichtelijk. Wil je meer weten? Download hieronder onze brochure (pdf).