Filmtip #2 van Danny: Good Will Hunting, over ……
Mijn vorige #inspiratie ging over de leermeester en zijn leerling. Deze keer gaat het over een variatie op dat thema. De bankscene uit Good Will Hunting
Of je nou ouder, begeleider, leider, manager bent. Iedereen die met anderen werkt om een doel te bereiken zou het liefst willen dat die ander het beste in zichzelf vindt en gebruikt om in de wereld te zetten. Hoe dat te bewerkstelligen…das het moeilijkste en mooiste wat er is. Als vader, als manager en als coach kom ik regelmatig de nodige weerstand tegen voordat we ‘echt’ aan het werk kunnen om die potentie tot z’n recht te laten komen. Aan de andere kant ken ik zelf die zelfde weerstand maar al te goed. Ik kan me dan ook zo goed identificeren met beide personages in de scene.
Deze scene laat super mooi zien hoe dat allemaal samen kan komen in een klein gesprekje.
De oproep
Nadat Will Hunting, de jonge, wiskundig geniale maar kansarme hoofdpersoon een aantal hulpverleners en/of psychologen heeft vermorzeld met zijn scherpe bravoure, komt de Will in contact met deze psycholoog. De, eerste ontmoeting, het intake gesprek, was een kopie van hoe Will zijn trucje uithaalt met iemand met enige autoriteit. Het bloed onder de nagels halen bij de hulpverlener om zo snel mogelijk weer zijn kop in het zand te steken en niet met zijn demonen aan de gang te gaan. Dat lukte ook. De psycholoog, gespeeld door Robbin Williams, ‘lost his cool’ en werd mega boos en gekwetst door hoe Will met hem omging. Maar een paar dagen later, in deze scene zien we hoe hij op een prachtige wijze Will oproept.
Want dat is een intake gesprek eigenlijk. Degene die een coach-/hulp-/leer vraag heeft, wordt in essentie opgeroepen. Er is iets gebeurd, vaak iets wat in meer of mindere mate pijnlijk is, wat maakt dat het intake gesprek plaatsvindt. En de opdracht van de leermeester is om te achterhalen of de held klaar is om de oproep aan te gaan. De uitdaging is vaak dat de strategieën die de coachee met zich meedraagt, vaak ook een van de redenen is waarom de coachvraag überhaupt ontstaat. In dit geval jaagt Will iedereen die maar een beetje dicht bij wil komen, tegen zich in het harnas. En daarmee kan de gigantische potentie die Will in zich heeft niet tot uiting komen.
Wat ik zo inspirerend vind in deze scene is hoe de psycholoog, zo supergoed in staat is om de kwaliteiten van Will op zo’n liefdevolle en waarderende manier op te tekenen en tegelijkertijd te zeggen dat hij ook een klein, bang jongetje ziet. Naast de mooie, stoere en slimme Will, erkent hij ook het kleine kwetsbare ventje. Het is zo makkelijk om vanuit een bovenrol te doorzien waar de kwetsbare plekken zitten van de coachee om lekker te gaan porren. Maar in plaats daarvan raakt hij ze alleen maar even zachtjes aan. Nee, hij zegt alleen dat hij ze ziet. Om vervolgens zichzelf aan te bieden. Zo van: Als je wil, dan ben ik er voor je. “Your move chief”…
En zo begint een prachtige samenwerking tussen meester en gezel. En start Will’s avontuur om zijn donkerste en verdrietigste plekken die hij met zich meedraagt, het licht te geven. Zodat hij voluit, met alles wat hij in huis heeft, kan gaan staan en het leven tegemoet kan treden. Dat weet Will op dit moment in de film nog niet. Maar we zien wel dat hij nu iets niet meer doet wat hij anders wel deed. Zijn snerende grote mond blijft dicht. Daar waar hij aan het begin van de scene nog z’n trukendoos met grappige opmerkingen opentrekt, lijkt hij nu meer met zijn aandacht naar binnen te gaan. En dat is waar wij, als gezel, onze reis beginnen. Die keuze. Om iets niet te doen wat we altijd al deden en eerder destructief in plaats van creatief was. En daarvoor in de plaats te kiezen voor het onbekende.
Dat is het begin van de weg naar groei en het waarmaken van onze potentie.
Kijktip!
Film: Good Will Hunting
Schrijvers: Matt Damon en Ben Affleck (naast dat ze in de film acteerden.)
Regie: Gus van Sant
Kern: Om het gigantische wiskundige intellect van een jonge conciërge tot wasdom te laten komen is er veel werk nodig. Will gaat onder begeleiding van een psycholoog dat pad op.