Doe wat je liefhebt

Een collega van mij gaat na 14 jaar weg bij Van Harte & Lingsma. Nog geen enkel idee wat hij hierna gaat doen. Maar het was hem helder dat hij met alles wat hij aan talenten in huis heeft, meer te bieden heeft dan wat hij nu (al in overvloed bij ons) laat zien.

Nou is hij niet echt van de dramatische en kan soms bijna wat onderkoeld reageren met zijn gortdroge humor. Niet vanuit desinteresse, maar ik vermoed vanuit een bepaalde mate van discomfort als het allemaal wat ‘te persoonlijk’ wordt of te dichtbij komt. Ik vroeg hem in hoeverre het niet een spannende beslissing was om ‘zomaar’ te stoppen zonder plan, met je knapzak de wereld in? Mijn bewondering voor zijn keuze, in combinatie met zijn ietwat onderkoelde antwoord deed me vermoeden dat hij het allemaal niet zo spannend vond, of dat hij dat niet zo ten toon wilde spreiden. Hoe dan ook, bespeurde ik geen blinde paniek, angst voor het onbekende of zorgen over hoe de hypotheek te betalen. Wauw!

Vier dingen

Mijn bewondering voor zijn keuze zit in een viertal dingen. Zaken die wij, als het gaat om persoonlijk leiderschap, in bijna al onze trainingen en assessments de revue laten passeren. Vier elementen die zijn keuze belichamen waar – naar mijn mening – wij allemaal een voorbeeld aan kunnen nemen.

1. Wacht niet tot later

Hij zat prima bij ons. Superfijne collega’s, inhoudelijk uitdagend en divers werk, een goede boterham. Maar zijn vermoeden dat er meer lonkt buiten deze comfortabele familie, is maar op één moment écht goed uit te zoeken: Nu. Niet later. Niet ‘als het goed voelt’. Niet ‘wanneer de omstandigheden goed zijn’. Je wacht immers toch ook niet op een heerlijke vrijpartij voor later als je oud bent? Nee. Nu.

2. Geef angst geen kans

Het punt van maximaal gevaar is het punt van minimale angst. Hoe dan ook neemt mijn collega een risico. En het lijkt erop dat hoe groter het risico, hoe meer je wordt uitgenodigd te vertrouwen op de potentie die je met je meedraagt. En minder op de omstandigheden waar in je verkeert. In zijn geval is de potentie gigantisch. Hij is een briljant dichter, grote denker en weet gevoelens supermooi, elegant en met ogenschijnlijk minimale moeite op papier te zetten. Als je daar op kan vertrouwen dan zijn eventuele lastige omstandigheden slechts tijdelijke onvolkomenheden.

3. Klaag niet

Ik kan me niet voorstellen dat zijn keuze niet vooraf ging aan een bepaalde mate van ontevredenheid met zijn huidige situatie. En ik heb daar NIETS van gemerkt. Hij heeft altijd (en nog steeds) met volle overgave aan alle, vele projecten hier meegewerkt. Nooit een onvertogen woord over wie of wat dan ook. Ik heb hooguit zijn ongenoegen gevoeld in de stilte die hij bracht op momenten dat ik eerder de neiging zou hebben de ander ‘even goed van repliek te voorzien’.

4. Doe wat je liefhebt

En dat vind ik nog de mooiste in zijn geval. Iedereen bij H&L weet dat deze collega vol zit met heel veel talenten. Muzikaal, slim, grappig, creatief, taalkundig virtuoos, scherp, bijzonder gevoel voor esthetiek in beeld en taal. Maar wat is hetgeen wat hij het liefste doet? Ik weet ‘t niet. En ik vermoed hij ook nog niet. Maar de drie voorgaande punten heeft hij al binnen. Dus de tijd zal ons leren wat hij het liefste doet. En als hij dat eenmaal te pakken heeft: berg je dan maar. Dan gaan we nog heel veel van hem zien en lezen. Tot die tijd is hier een belofte van wat hij ons te bieden heeft: check dit.