De vraag is waarom

En voor dat ik het weet, sta ik dan een incoherent verhaal te vertellen. Of ik beperk me tot wat oneliners zoals: ‘We zien mensen voor wie ze zijn’, of ‘We zijn erop uit mensen te raken’, of ‘We hebben ontmoetingen van betekenis.’ Die zijn stuk voor stuk niet onwaar. Maar als je ECHT wilt weten wat ons anders maakt en waar we het verschil maken… dan gaat het er vooral om dat wij vanuit duidelijke waarden en principes werken.

Drie leidende principes van waaruit we werken:

 

1) Persoonsgerichte principe

Om daadwerkelijke positieve veranderingen teweeg te brengen, gaan wij uit van het persoonsgerichte principe: Van binnen naar buiten. We nemen de kern van de identiteit als vertrekpunt. De paradigma’s, de persoonlijkheid, de motieven.
Dat is het uitgangspunt vanuit waar wij kijken naar de gedragingen van mensen en de consequenties daarvan. Dit principe vraagt dat je jezelf eerst trouw moet zijn voordat je iemand anders iets kan beloven.

2) Bewustzijnsprincipe

Van veel van onze gedragingen (en de herhalingen daarvan) zijn we ons niet bewust. Zolang we niet bewust zijn van hoe we ons gedragen, waar dat gedrag vandaan komt en welke consequenties dat gedrag voor ons heeft, hebben we beperkt invloed hierop.
Wij gaan uit van het principe dat we alleen onszelf kunnen sturen als we helder hebben voor waar onze aandacht naar toe gaat. Zodra we zien wat we doen en hóe we dingen doen, kunnen we er iets van vinden: reflectie is dus een belangrijk principe wat we hanteren.
Reflectie op hoe we ons gedragen, hoe we denken, hoe we ons voelen en wat we belangrijk vinden. Realiteit onder ogen zien. Zien voor wat het is.

3) Leiderschapsprincipe

Zodra we onszelf (gedeeltelijk) bewust zijn van wat er in ons afspeelt, kunnen wij onszelf daartoe verhouden. En verandering in die verhouding aanbrengen. Dat principe noemen we het vermogen om antwoord te geven: het Leiderschapsprincipe.
Dit principe heeft zijn beslag op alle factoren waarmee we in het dagelijks leven te maken hebben. Met onszelf, anderen, de taken die we te doen hebben en met de rest van de wereld om ons heen.
Zodra we weten hoe het zit en wat we ervan vinden, ontstaat er ruimte om daar een antwoord op te formuleren. Ofwel, dat je eerst bij jezelf moet beginnen voordat je effectieve relaties aan kan gaan:

  • Wil je een goed huwelijk? Wees zelf positief en elimineer zelf alle negatieve energie.
  • Wil je een lief en meegaand puberend kind? Wees zelf begripvol.
  • Wil je meer vrijheid? Neem zelf meer verantwoordelijkheid.
  • Wil je meer vertrouwen? Wees zelf betrouwbaar.

Onze waarden liggen in het verlengde van de bovengenoemde principes. Deze waarden zijn richtinggevend voor hoe wij als professionals invulling geven aan ons werk: liefde, lef, leiderschap, duurzaamheid en vakmanschap.
 
Door (te trachten) trouw te zijn aan die waarden doen we ons werk zoals we dat doen. Dan wordt het dus logisch dat de mensen waarmee we werken (opdrachtgevers en deelnemers) opmerken dat we met aandacht en nieuwsgierigheid hen benaderen. Dat we veel tijd besteden aan onze eigen persoonlijke ontwikkeling, dat we regelmatig college geven aan universiteiten over ons vak en dat we open en transparant willen werken. Nou ja, noem alle ‘voordelen’ of ‘toegevoegde waarde’ maar op.
Als het goed is, heb je nu meer helderheid waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Hoe we het doen lees je in de pdf hieronder.