De kracht van live assessments (face to face)

Ken je dat gevoel nadat je op ‘leave meeting’ drukt, na een zoom-meeting? Ik vind het altijd een beetje leeg voelen; een opeens-is-alles-weg-gevoel. Niet even elkaar, onderweg naar het koffiezetapparaat, nog in de ogen kijken na een kleine inhoudelijke botsing tijdens de vergadering. Zo’n heel korte blik waarmee je de relatie met die collega weer bestendigt. Niet meer even met die andere collega terugblikken op dat ene moment waar je zo tegenop zag. Toch hebben we het afgelopen jaar ook heel veel geleerd over wat er allemaal wél kan via online ontmoetingen, vergaderingen, bijeenkomsten en wat niet meer. En het heeft ons ook veel opgeleverd in termen van reistijd. Dat heeft absoluut meerwaarde. Er is ook veel mogelijk in termen van non-verbaal gedrag. Zeker bij één op één coaching merken we dat er veel mogelijk is om met elkaar de diepte in te duiken. Ik heb regelmatig heel intieme, mooie, confronterende, ontroerende en inspirerende één op één gesprekken via de verschillende online platforms.

De grote reden waarom dat in zo’n één op één coaching wél lukt, is ook exact de reden waarom dat lege gevoel na een zoom-meeting zo kan regeren. De intimiteit. Die is nodig om een laagje dieper met elkaar te kunnen gaan dan wat mogelijk is in een vergadering of een andere, met name op inhoud gerichte, ontmoeting. Het is niet zo dat we niet iets kunnen met non-verbaal gedrag, gezichtsexpressie of stemgeluid. Maar de mate van intimiteit die nodig is om een dieper contact aan te gaan, verlies je door het medium in combinatie met het doel van de ontmoeting.

Bij een assessment is het exact zo. Online is het zeker niet onmogelijk om een assessment af te nemen. Een interview en een rollenspel via een zoom-meeting zijn goed uitvoerbaar. Maar als je naast de meting van competenties ook een daadwerkelijke ontmoeting van betekenis wil genereren, waarin deelnemers zich volledig voelen uitgenodigd om in de spiegel te kijken en eigenaarschap te voelen voor hun ontwikkelstappen, dan is die hoge mate van intimiteit nodig. En die is een relatief korte ontmoeting tussen ons en de deelnemer nu eenmaal veel makkelijker en consistenter te maken in een face to face ontmoeting.

Vooral in de feedbackronde tijdens de rollenspellen gaan we een stapje verder dan het teruggeven van effectief en niet-effectief gedrag. We gaan met de deelnemer op zoek naar onderliggende gedachten, overtuigingen en waarden. Regelmatig komen we dan op een laag die raakt aan waar iemand vandaan komt, hoe iemand zich verhoudt tot zijn gezin van herkomst. Heel mooie, inzichtgevende en leerzame ontmoetingen. Deze, zoals wij dat noemen, ontmoetingen van betekenis, vragen een mate van intimiteit die vooral goed gedijt bij blikken die elkaar ontmoeten in de fysieke ruimte, bij het delen van die ruimte, het gezamenlijk eten omdat we graag iemand te gast hebben. Ze gedijt vooral goed bij de intimiteit die we met elkaar zoeken. Daar waar een deelnemer en een (goede) coach met elkaar uitgebreid de tijd kunnen nemen om die intimiteit al dan niet online met elkaar te creëren, doen we dat bij een assessment in een veel kortere tijd. En daarom is die face to face-vorm van groot belang.

Vandaar dat we graag onze assessmentdeelnemers ontvangen in ons kantoor in Amstelveen. Omdat we de meerwaarde van de face to face-ontmoeting zo goed voelen en ervaren. Samen met de deelnemer.


Wil je meer weten over onze Assessments? We vertellen je er graag meer over.

Danny van der Schoor

Danny van der Schoor

Senior trainer / assessments