De hand die zichzelf tekent

Het is niet anders. Hoe het leven zich aan ons ontvouwt. De mooie, de lelijke, de ontroerende, de magische momenten. Hoe meer we denken – en soms zelfs schreeuwen – dat wíj degenen zijn die bepalen hoe ons leven eruitziet, hoe meer we hebben in te zien dat we slechts een heel klein druppeltje zijn in de oceaan van het leven. Gevangen in een oneindige beweging van oorzaak en gevolg, zijn we als mens ‘veroordeeld tot’ diezelfde beweging.

Daarnaast zijn we een eeuwige coproductie tussen subject en object. Ons bewustzijn is een product van persoon maal plaats maal tijd. Daarmee bepalen we hoe de wereld er uitziet, die op haar beurt onze identiteit weer creëert. De cultuur waarin we geboren zijn, bepaalt ons wereldbeeld. De mensen met wie we omgaan bepalen wie we denken te zijn. ‘Wanneer’ en ‘Waar we zijn’, bepaalt wie we zijn. Ik moet bij deze gedachte altijd denken aan die hand van Escher. De hand die de hand tekent, getekend door de originele hand van Escher….

 

Spinoza vertelde ons al in de Gouden Eeuw, dat de enige manier om hier vrij van te geraken is om onszelf te kennen. Onze neigingen – hartstochten noemde hij ze – te onderkennen. Alleen zo, zegt Spinoza, kunnen we onszelf waarmaken en iets zinnigs van onszelf en de maatschappij maken.

Als we onszelf dus willen kennen, hebben we niet alleen naar binnen te kijken, maar ook naar buiten. Waar kom ik vandaan, in welk tijdsgewricht ben ik opgegroeid, welke culturele waarden en normen neem ik met me mee? En hoe bepalen die schakeringen van mijn omgeving mijn zelfbeeld en mijn zelfbeleving? En hoe bepalen die, op hun beurt, weer mijn omgeving?

Hoe ik me dus gedraag, welke resultaten of welk falen ik met dat gedrag boek, is dus een product van al die elementen die niet alleen ín mij spelen, maar die ook er al waren vóórdat ik op het toneel kwam.

Wil ik me dus ontwikkelen als mens, als leider of als vader, dan heb ik ook naar achter en om me heen te kijken. Wie gingen me voor? Op wiens schouders sta ik en met wie ben ik vooral in contact?

Dat is ook waarom we bij een assessment bij Van Harte & Lingsma niet alleen kijken naar jouw persoonlijkheid, je analytisch vermogen of je vaardigheden. We zijn ook benieuwd naar je overtuigingen, waar je vandaan komt, hoe je je verhoudt tot je plek en gezin van herkomst. Vaak komen we dan op heel bijzonder, spannende en regelmatig ontroerende ontdekkingen.

En als we die dan ook nog kunnen koppelen aan het concrete gedrag dat je op dit moment vertoont, en daar nieuwe vaardigheden aan kunnen toevoegen. Niet vanuit de tips en trucs, maar vanuit een diepere zelfkennis. Dan ontstaan er regelmatig heel mooie leermomenten. Die niet alleen heel tof aanvoelen, maar ook eer doen aan wie je bent, waar je vandaan komt en wie je allemaal zijn voorgegaan.

En zo teken je met dezelfde hand die je altijd al had, toch weer een nieuw plaatje. Een nieuwe hand die weer een nieuwe wereld weet te creëren. Product van zijn omgeving en tegelijkertijd de maker ervan. Maar dan nu met meer purpose en vaardigheid.

Ontdek onze Persoonsgerichte assessments.