Assessment tip 3: Wees een OEN

Als assessment adviseur merk ik vaak dat deelnemers het spannend vinden om een assessment te doen. Zelf heb ik drie keer een assessment gedaan. De komende periode zal ik elke week een tip geven om goed voorbereid aan een assessmentonderzoek deel te nemen.

Tip 3: Wees een OEN

Uit eigen ervaring weet ik dat een assessment doen spannend is. Op de dag ontmoet je wildvreemden en dan moet je ook nog eens laten zien wat je weet, wil en kan. Zelf heb ik deze ervaringen leren zien als een ontmoeting van betekenis. Dus niet in de reactieve stand gaan staan (‘ik laat het wel op mij af komen’), maar proactief handelen. Dit betekent niet dat je het assessment moet gaan regisseren, maar dat je vanuit een Oprechte, Eerlijke en Nieuwsgierige opstelling (OEN) naar jezelf en naar anderen kijkt en handelt. Bij Van Harte & Lingsma nodigen wij je uit om naar jezelf te kijken en om mijn collega’s en mij daar vragen over te stellen. Dit vinden wij belangrijk, omdat wij ervan overtuigd zijn dat zelfreflectie, feedback geven en ontvangen de sleutel zijn naar persoonlijke en professionele ontwikkeling (‘Waarom doe ik dit?’ en ‘Vanuit welke normen, waarden en overtuigingen denk, voel en handel ik?’). Door dicht bij jezelf te blijven, nieuwsgierig te zijn en je vanuit jouw authentieke ‘ik’ te presenteren, haal jij het maximale uit het assessmentonderzoek.

 

Wil jij meer lezen over onze assessments? Klik dan hier.