Angst voor liefde

Bij van Harte & Lingsma hebben wij in onze waardenset de waarde Liefde impliciet op nummer 1 staan. Gesprekken met marketeers en potentiële deelnemers die daar vreemd van opkijken, vind ik altijd spannend en interessant. Hun commentaar komt over het algemeen hier op neer: ‘Liefde is belangrijk, maar voor de privé sfeer. Zoiets softs heeft niet haar plek in ónze business. Mijn baas of collega’s zien me al aan komen met Liefde…’. Als de context het toelaat, vraag ik dan steevast: ‘Waar ben je dan bang voor?’

Liefde als waarde heeft voor ons namelijk niet zoveel te maken met de romantische connotatie van bijvoorbeeld Valentijnsdag. Liefde is voor ons het tegenovergestelde van Angst. H&L is een leiderschapsinstituut waarbij we organisaties (medewerkers, managers, mensen) ondersteunen om een zo groot mogelijke positieve invloed te hebben op zichzelf en hun omgeving.

In de praktijk komt dat er op neer dat wij er op uit zijn om managers en/of medewerkers gedrag te laten vertonen wat ze daarvoor nog niet vertoonden. Dat ze wél feedback geven, complimenten bij elkaar halen, voor zichzelf opkomen, anderen verder helpen in hun ontwikkeling, echt gaan luisteren naar hun klanten… Nou ja, noem al het wenselijk gedrag maar op…

Er bij horen en autonoom zijn

Negen van de tien keer wisten die mensen voorheen heus wel hoe dat moest, maar deden ze het niet omdat ze ergens bang voor waren. Bang voor afwijzing, te falen, de ander tegen zich in het harnas te jagen, door de mand te vallen, zichzelf of hun eigenwaarde te verliezen etc. En elke keer als diegene boven zichzelf uitstijgt en ondanks die angst dat nieuwe, effectiever gedrag vertoont, toont hij leiderschap. Omdat hij zich niet zozeer door zijn angst, maar door zijn verlangen laat leiden. Wat dat verlangen is, is ook net zo divers als al die angsten die ik net beschreef, maar ik denk dat het is onder te verdelen in twee ‘smaken’: Het verlangen er bij te mogen horen en het verlangen autonoom te kunnen zijn.

De kunst is dan dat je dat verlangen inlost op een manier die ruimte laat voor de ander en toch jou ook een plek geeft. Verbinden in plaats van veroordelen (jezelf, de ander of de wereld). Dat je niet vanuit Angst maar vanuit Liefde handelt. Dat vraagt Lef en Leiderschap. Ook twee waarden die we in onze set hebben meegenomen!

De wereld liefdevoller

Wij vinden het een hele fijne gedachte dat wij met onze trainingen, coachings- en assessment interventies er aan bijdragen dat organisaties (lees: mensen) minder vanuit Angst en meer vanuit Liefde handelen. En dat we daarmee de wereld dus Liefdevoller maken. Wat is daar soft aan?!

Overigens: is het ook niet zo dat in de liefdesrelaties die we hebben we met precies dat zelfde dilemma kampen? Het verlangen om jezelf te mogen zijn en tegelijkertijd ook bij de ander te horen? Maar aan die Liefde waag ik me nog even niet in deze blog.


Assessments met liefde

Zoals gezegd, de waarde liefde zie je terug in onze assessments. Consequent.
In onze brochure staat bijvoorbeeld (pag. 5):

De persoon voorop
Onze werkwijze is persoonsgericht, kwalitatief hoogwaardig, professioneel, confronterend en liefdevol. Een assessment van Van Harte & Lingsma is een combinatie van een objectieve, wetenschappelijke basis en de uitdagende interactie met onze adviseurs. Door onze persoonsgerichte werkwijze is de herkenning en acceptatie van de resultaten bij kandidaat én opdrachtgever groot.

De complete brochure kan je hieronder downloaden als pdf.